Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2016-10-14 13:00:51

1956-2016: Emlékév

A 2016-os évet Magyarország kormánya az 1956-os forradalom és szabadságharc Emlékévének nyilvánította. A hatvanadik évforduló kapcsán országszerte és az országhatárokon túl is számos program és rendezvény keretében emlékeznek meg a forradalomról. Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója avat be bennünket a részletekbe.

 

Erről szól az Emlékév

1956-ot a „magyar szabadság éveként” ünnepeljük, vagyis nem pusztán emlékezünk rá, hanem ünnepeljük. Magyarország szovjet megszállásától kezdve, 1945-től 1956-ig antikommunista ellenálló szervezetek folyamatosan harcoltak a függetlenségért. Ez az elfojthatatlan szabadságküzdelem csúcsosodott forradalommá ’56-ban. Az Emlékév fő feladata olyan nyelven mesélni, amely a mostani fiatalok szívéhez, beszédmódjához, nyelvi készségéhez közel áll. Ebbe a koncepcióba illik bele az Emlékév klippel megszerkesztett dala, a köszönetet mondó imázsfilm, a budapesti épületfestések, valamint a Terror Háza Múzeumban látható 360 fokos VR-kiállítás. Ezekkel szeretnénk megmutatni, hogy azok a hősök, akik ’56-ban vállalták a harcot, pontosan ugyanolyan tizenéves fiatalok voltak, mint a mostaniak.

Amíg a digitális világba az én nemzedékem csak beleszokott, addig a mostani fiatalok már ebben nőttek fel. Mára átalakult a nyelv, s ennek megfelelően a gondolkodás is. Ötvenhathoz egyértelmű érzések kötődnek: szabadság, függetlenség, szeretet, közösség. Ezek a hívószavak hidat képeznek az akkori és a mai fiatalok között. Ha meglátunk egy durcás arcú tizenhárom éves fiút puskával és mellé írjuk, hogy 1956 – az eltéveszthetetlen az üzenet.

 

'56-os Emlékév a fesztiválokon

Hogy a nyári fesztiválok mennyire tudták közvetíteni az Emlékév üzenetét, képi világát, azt igazán a fesztiválozók ítélhették meg. A Szigeten az ismert országzászlók mellé most a lyukas zászló is kikerült, a főbb útvonalakat pedig hősökről nevezték el, akiknek az életrajzai több világnyelven is olvashatóak voltak. Emellett tablókiállítással és ’56-os italbárral is találkozhattak a látogatók. A Szigeten megforduló közel félmillió ember gyakorlatilag nem kerülhette ki, hogy találkozzon az ’56-os Emlékév üzeneteivel.

 

Terror Háza Múzeum - az Emlékév kiemelt helyszíne

A Terror Háza természetesen az emlékezés frontvonalában van, már csak helye, szerepe, jellege miatt is. A Múzeum már az év elején, a kommunizmus áldozatainak emléknapján megnyitott egy angol és magyar nyelvű, az Andrássy úti sétányon megtekinthető tárlatot. Ez elsősorban a pesti srácok küzdelméről szól, ahogy elsősorban az Emlékév is nekik, az egyszerű hősöknek, a névtelen forradalmároknak kíván emléket állítani. Ezen kívül több tucatnyi interjút vettünk már fel és fogunk még rögzíteni a következő időszakban is. Ezekben az interjúkban egykori szabadságharcosokat, fegyveres szervezetek résztvevőit, ápolókat szólaltatunk meg. A legnagyobb dobás a most nyáron átadott Egy akaraton 1956–2016 című VR-kiállításunk, ahol 360 fokban nézhető filmek tekinthetőek meg. Ezekből eddig hat darabot mutattunk be, amelyek egyenként öt-hat percesek. A VR-szemüveget felvéve a forradalom ikonikus eseményeibe csöppenhetünk bele, ott lehetünk a vörös csillag leverésénél vagy éppen egy forradalmár kihallgatásán.

A legsűrűbb időszak október második és november első felére fog esni. A központi állami ünnepségek mellett számos hazai és külföldi rendezvény, például megemlékezések, konferenciák zajlanak majd. Fontos leszögezni, hogy az Emlékév komoly anyagi keretet kapott a kormánytól arra, hogy pályázati úton hozzásegítsen cégeket, önkormányzatokat, civil szervezeteket és magánszemélyeket ahhoz, hogy helyi szinten állítsanak emléket a forradalomnak. Hat pályázati konstrukciónk van, amelyekre már csaknem 1500 beadott anyag érkezett, és ezek több mint fele pozitívan lett elbírálva. Ezek a pályázatok súlyponti részét képezik az Emlékévnek, amelyek révén idén ősztől jövő tavaszig ország-, sőt világszerte programok garmadája fog megvalósulni.

 

Látnunk kell, hogy milyen emberfeletti áldozatokat követelt meg az ’56-os fiataloktól a történeti helyzet. Olyan hétköznapi hősökről van szó, akik mellett elmegyünk az ABC-ben, a buszmegállóban. Ezek az emberek hatvan évvel ezelőtt csináltak valamit, ami miatt most szabadok lehetünk. Nagyon fontos megbecsülnünk és közel hoznunk őket a mai fiatalokhoz. Éppen ezért az Emlékév mottója: „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”. A hőseink felé nyújtott tiszteletadás az egyik záloga annak, hogy a jövőben is szabad és független országban élhessünk.

 

Szerző: Tabi Norbert
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink