Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2016-01-29 14:54:20

A ropi az Nógrádi!

Ha ropi, akkor Nógrádi ropogós – tudja ezt mindenki, aki gyerekként a szörp, vagy évekkel később a sör mellé ropit is fogyasztott. És hiába van sok másfajta is, valahogy adja magát, hogy a ropi az a nógrádi, a többit csak ennek hiányában érdemes megkóstolni, ha egyáltalán.


Nem csoda hát, hogy a 45 éve készülő Nógrádi ropogós sós pálcikából naponta százezer tasakot gyártanak a Salgó Center Coop Zrt. salgótarjáni, karancslapujtői és karancsberényi üzemeiben ez évente; ez egy évben több mint tízmillió zacskó. Az első gyártósort 1971-ben hozták be Ausztriából, ahogy a receptet is – ez azonban nagyon sokat változott azóta.

 

Nógrádi ropit az ország szinte minden pontjára szállítanak: multinacionális cégeken, nagykereskedelmi hálózatokon, valamint a Spar és a Coop üzletláncain keresztül jutnak el a vásárlókhoz.Az üzemben a jól ismert ropin kívül különböző kiszerelésekben pereceket, tönkölybúzából készült, szezámmagos, valamint csökkentett sótartalmú ropit is készítenek.

 

Turiné Bácskai Julianna, a cég üzemvezetője magazinunknak arról is beszélt: a három üzemben összesen 97 ember dolgozik, ebből két üzemben folyamatosan folyik a termelés. Elmondása szerint a receptben nincs semmi különleges, csupán annyiról van szó, hogy természetes, jó minőségű alapanyagokat használnak a gyártás során; liszt, élesztő, cukor, só és az anyagok pontos kimérése, ennyi a trükk. “Huncutság, rafináltság nincs benne” – fogalmazott az üzemvezető.

 

Valami persze biztosan van benne; akárkit kérdeztem a ropikról, mindenkinek a Nógrádi jutott az eszébe, azzal a kiegészítéssel: “az a legfinomabb!”.

 

Szerző: Papp Gergő

Fotó: Internet
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink