Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2016-10-12 10:28:03

Francia kultúra Palócföldön

Egy új nyelvet és egy új kultúrát tanulni mindig nagy izgalom. Minél fiatalabban kezd az ember elsajátítani egy idegen nyelvet, annál profibban tudja később ezt alkalmazni és kamatoztatni. Nem csak magával a nyelv elsajátításával lehet gazdagodni, hanem jobb fogalomalkotó és problémamegoldó képességben, nagyobb kreativitásban és magasabb szociális érzékenységben is megmutatkozik. A többnyelvűség segíthet a "multitasking"-ben, ugyanis ha több nyelven beszélünk, több dologra tudunk párhuzamosan, nagyobb hatékonysággal odafigyelni.

Ha valaki a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum francia kéttannyelvű gimnáziumába jelentkezik, akkor a gimnáziumi oktatás minőségileg új formájába kapcsolódhat be. Az 5 év elvégzése után a két tanítási nyelvű érettségi az államilag elismert nyelvvizsgával egyenlő jogosítványokat biztosít. Az, hogy valaki addig nem tanult franciául, senkit ne riasszon el, hiszen a nulladik év végig erről szól. Az itt eltöltött gimnáziumi évek alatt tapasztalt magyar, illetve francia anyanyelvű tanárok oktatják a tantárgyakat egy modern, felszerelt, gazdag dokumentációs központtal rendelkező iskolában. A heti 18 órás nyelvtanulás felkészít a további 4 évre, amikor is legalább 3 közismereti tárgyat kell célnyelven tanulni. A francia nyelv világnyelv, mindenek előtt a kultúra és a művészetek nyelve, de ugyanúgy megállja a helyét a gazdasági és a politikai élet területein is. A magasfokú franciaoktatás mellett természetesen egy másik nyelvet is tanulnak a diákok, így az iskola angol vagy német nyelvből is nyelvvizsga szintű ismereteket biztosít. A megszerzett tudás többet jelent, mint csupán beszédkészséget vagy munkanyelvet. A rendszeres csereutak és a pályázati projektek, programok kettős műveltséget, kapcsolatrendszert is magukban foglalnak. 

Hogy nekem személyesen mit adott 5 gimnáziumi év 19 éves koromra? Barátságokat, kiváló tanárokat, kitartást, egy kitűnő érettségit, egy felsőfokú francia nyelvvizsgát, egy középfokú angol nyelvvizsgát és három külföldi csereutat. Rengeteg élményt. Útlevelet a BGE Külkereskedelmi kar francia szakára, hiszen a francia kéttannyelvű oktatás főiskolai-egyetemi szinten is folytatódik. Aztán pedig azonnali munkalehetőséget a legnagyobb amerikai multi céghez. Egyszóval egy elmondhatatlan élményt és kalandot, amiért a mai napig hálás vagyok. Mind a tanároknak, mind a szüleimnek, akik támogattak.

Aki mindezeket elolvasva szeretne egy nagy kalandba belevágni, szorgalmas, nem riad el a tanulástól és új nyelvek tanulásától, biztosan nem fogja megbánni azt, ha ide jelentkezik, mert később is jó szívvel és hálásan fog visszaemlékezni az itt eltöltött évekre, a légkörre, a tanárokra és a barátokra. Nem beszélve arról, hogy két nyelvvizsgával a zsebben, diplomázás idején már emiatt sem kell aggódni.

 

Králik Márti
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink