Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2020-02-03 15:12:42

Luca-napi népszokások

Általában kétféle Lucát ismer a néphit: a jóságosat és a boszorkányosat. A leginkább elterjedt a népszokás szerint a boszorkányoshoz kapcsolódó.  Ez a mágikusnak számító nap alkalmas volt termékenység varázslására, házasság- és időjóslásra, és bizonyos női munkák megtiltására is.


Boszorkányűző

Ekkor mindenhol védekeztek a boszorkányok ellen, sőt, még a seprűket is elzárták, nehogy azon nyargaljanak napközben. A Gergely-naptár bevezetése előtt ez számított az év legrövidebb napjának, ekkor a leghosszabb a sötétség, és innentől számítva “egy tyúklépéssel” hosszabbodik a nappal a népi nyelvjárás szerint. Luca napján tilos volt mosni, főzni, fonni és kölcsönadni is, mert az elkért dolgok könnyen a boszorkányok kezére kerülhettek.  (Fotó: pexels.com)

Luca-széke

Luca napján kezdték el készíteni a híres “Luca-széket”, amelyen minden nap csak egy műveletet volt szabad végezni, és szentestére kellett teljesen elkészülnie. Az éjféli misére ezt vitték magukkal, és ráállva megláthatták a boszorkányokat. 

A férj neve

A lányok ezen a napon 12 gombócot főztek és mindegyikbe egy-egy férfi nevét rejtették el. Amelyik gombóc először jött a víz felszínére, amilyen férfi nevét rejtette, olyan nevű férjet ígért a gombócfőző lány számára. 

Lucabúza

Szintén december 13-án vetették el a lucabúzát, amely köztudottan gyorsan csírázik. A néphagyomány szerint, ha karácsonyra kizöldült, az bőséges termést ígért a következő évre. 

Lucázás vagy Luca-napi kotyolás 

13-a hajnalán a gyerekek beöltözve körbejárták a házakat és mondókákkal bő termést és a jószágok szaporulatát ígértek ajándékokért cserébe. Íme a legismertebb mondóka: 

“Luca, Luca, kitty-kotty,

Tojjanak a tiktyok!

Tiktyok, luggyok ülőssek legyenek,

Fejszéjek, furójok élessek legyenek!

Ú’ megállanak a helibe,

mint a fűzfa a tövibe!

Akkora disznójuk legyen, mint a hidas,

Akkora szalonnájok legyen, mint a pajtakapu,

Ollan hosszu kóbászuk legyen, mint a falu hossza,

Annyi töpörtőjük legyen, mint a tengerben a föveny,

Annyi pénzek legyen, mint az égen a csillag,

Annyi csirkéjük legyen, mint a kertben a fűszál!

Luca, Luca, kitty-kotty!”

Fotó: pexels.com 
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink