
Medvehagymás pogácsa
Áprilissal végre beköszöntött a várva várt tavasz és ezzel együtt a medvehagymák is bátran kidugták friss hajtásaikat az ébredező talajból. Bár a nevükhöz híven brummogni ugyan nem tudnak, de remek szolgálatot tudnak tenni az ételek ízének fokozásában, például egy szokványos pogácsa esetében is. Következzen is a receptje!
Hozzávalók:
Fél kg liszt, 1 csokor medvehagyma, 1 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 25 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 csipet só, 1 dkg cukor, 1 tojás a kenésre.
Elkészítése:
Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben, a cukrot hozzáadva. A lisztet morzsoljuk el a margarinnal és adjuk hozzá a kovászt és a többi hozzávalót is. Dolgozzuk ki félkemény tésztává, majd pihentessük fél órán keresztül.
Ezalatt a medvehagymát mossuk meg és csepegtessük le. A tésztát nyújtsuk ki, adjuk hozzá a medvehagyma mennyiség felét, majd egy tekercsként tekerjük fel az egész tésztát. Ezt követően lapítsuk el egy nyújtófával. 20 percnyi pihentetés után újból nyújtsuk ki, majd adjuk hozzá a medvehagyma másik felét is. Ugyanígy tekerjük fel most is, majd lapítsuk ki kb. egy ujjnyi vastagságúra, szaggassuk formára pogácsaszaggatóval, majd rácsozzuk be a tetejét és kenjük át a tojással.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük bele őket, majd 10 percnyi pihentetés után 175 fokon süssük fél órán keresztül.
Jó étvágyat!
Szerző, fotó: Králik Márta