Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2020-02-03 15:09:57

Mesebeli hetes az idei palóc jelszó

Több nógrádi helyszín is otthont adott már a Palóc Világtalálkozónak, ám a 2020-as évben a határokon túlra helyeződik át az esemény. Idén július 31 - augusztus 2 között a felvidéki 777. születésnapját ünneplő Ipolyszécsényke település nyerte el a VII. Palóc Világtalálkozó rendezés jogát. Ezzel a helyszínnel ismét megerősíthető az a tény, hogy határoktól függetlenül a palócok összetartoznak.


Ipolyszécsényke a besztercebányai kerületben, a Nagykürtösi járásban fekszik. 1243-ban "Terra Zelchan" néven említik először. Kezdetben a Szécsénkey család birtokaként volt számon tartva, majd a mohácsi csatát követően Drégely, később Litva várához tartozott. Ezután több nemesi család birtokakánt jegyzik, először a Baloghyaké, majd a 18. század végén a Lipthayaké. Utóbbiak építtették a ma is meglévő klasszicista kastélyt. 1715-ben kúria és 3 adózó porta volt a faluban. Az 1800-as években túlnyomó részt mezőgazdasággal és szőlőtermesztéssel foglalkozott a lakosság.

A trianoni békeszerződésig Hont vármegye Ipolynyéki járásához tartozott, 1938 és 1944 között Magyarország része volt. Nevezetességei közé tartozik a Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt római katolikus templom, amely a 13. század végén épült. A közvetlen közelében egy gyógyvízű forrás is feltört, melyhez messze földről is elzarándokoltak az érdeklődők, azonban mára a forrás vize már elapadt. A templom 1754-ben barokk stílusban átépítésre került. A Lipthay-kastély a 19. század elején épült klasszicista stílusban, amely valamikor gyönyörű angolparkkal is büszkélkedhetett.

Ahogyan azt már a rendezvényről tudjuk, a világ minden tájáról szeretettel várják a palóc eredetű, néphagyományokat tisztelő és öregbítő vendégeket, továbbá mindazokat, akik kedvelik a palóc kultúrát. Többféle műfajban és minőségben is képviseltetik magukat az ott résztvevők, mint versmondók, mesemondók, énekesek, néptáncosok, íjászok, zenekarok, kézművesek, kiállítók, viseletkészítők, stb. a teljesség igénye nélkül.

További információ a Magazin 21 legújabb lapszámában olvasható!
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink