Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2020-02-25 20:01:17

Ősi világ határok nélkül: Novohrad-Nógrád Geopark

A geoparkok a 4600 millió éves Föld bolygó történetéről mesélnek, a geológiai folyamatok lefolyásáról, melyek az emberi fejlődés menetét is befolyásolták. A Geopark tudományos jelentőségű terület, nemcsak a földtani, de régészeti, gazdasági vagy kulturális szempontjából is. Ez összhangban van a fenntartható fejlődés stratégiájával, felületetet biztosít a tudományos kutatásnak és az oktatásnak, és jelentős vonatkozása lehet a helyi gazdasági fejlődésnek is. A geoparkok nemcsak az egykori éghajlatváltozás bizonyítékait mutatják meg, de tájékoztatják a helyi lakosokat az aktuális változásokról, segítik őket az olyan kockázatokra való felkészülésben, mint a földrengések, szökőárak, vulkánkitörések.


Az UNESCO tagállamai a szervezet 38., pekingi közgyűlésén 2015. november 17-én ratifikálták A földtudományok és geoparkok nemzetközi programját (International Geoscience and Geoparks Programme), valamint egy új, a Globális UNESCO Geopark kategóriát, mellyel kifejezték a jelentős geológiai helyszínek és tájak teljes igényű menedzsmentjének fontosságát.

A globális UNESCO Geoparkok igyekeznek megnövelni a földtani sokszínűség jelentőségét és bemutatják a természetvédelem, az oktatás és a turizmus jelentőségére összpontosító sikeres projekteket. A Világörökség és a Bioszféra Rezervátumok listájával együtt a Globális UNESCO Geoparkok alkotják a fenntartható fejlődés teljes körű eszköztárát és a globális és helyi kilátásokkal jelentősen hozzájárulnak a 2030-ig tartó fenntartható fejlődés biztosításában.

Novohrad-Nógrád Geopark

A geopark területe 1598 km2, ebből 336 km2 Szlovákiában. Egyedülállóan gazdag geológiai és természeti értékekben, kulturális és történelmi örökségben beleértve a népi hagyományokat, a modern kultúrát és a gasztronómiát. A Novohrad-Nógrád Geopark szlovákiai részén 22 település 53 geosite-tal, magyar oldalon 64 település 167 hasonló tartalmú helyszínnel rendelkezik. A területen szlovákiai részén található a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet, magyarországi oldalon a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet. Mindkét védett terület elsősorban a legfiatalabb vulkanikus területvédelmére és ismeretterjesztő-tudományos szintű kihasználásra jött létre.

A Geoparkon belül gazdag földtani értékek találhatók a 30 millió éves sekélytengeri üledékektől a holocén-pleisztocén keletkezésű szurdokokig. Egyes üledékes kőzetekben a középkor során barlanglakásokat vájtak( pl.:Kishartyán, Szentkút), vulkáni kürtők tetején középkori várak állnak, a kulturális értékek és a földtani formák szervesen összefonódnak.

Számos jelentős helyi védettségű földtani objektum mellett a világhírű ipolytarnóci őslénytani lelőhely Európa Diplomás természetvédelmi területe és több tájvédelmi körzet is a leendő geoparkon belül találhatók. Az Ipoly folyó egy szakasza is a lehatároláson belül van, mely Európa Uniós védettséget élvező NATURA2000 terület.

 

Szerző, fotó: Drexler Szilárd

Bővebb információ a Magazin21 legújabb lapszámában olvasható!
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink