Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2020-02-03 14:59:06

Szentkúti csodák

Szentkút rendkívül jó energiatérben helyezkedik el és történetében számos csoda lelhető fel az elmondásokból. A kegyhelyhez fűződő csodák és legendák híre már a középkorban is gyorsan terjedt, így az egyre növekvő zarándokok számára való tekintettel már viszonylag korán, az Árpád-korban templomot építettek Mátraverebély falujában. A hívők pedig az évszázadok során egyre többen keresték fel a búcsújáróhelyet, napjainkban már évente körülbelül 200 ezer zarándok érkezik Szentkútra. Az innen hazatérő zarándok türelmesebbé válik környezetével, hálát tud adni, vagyis jobb ember tud lenni a mindennapokban.

A környék mind vallási mind kulturális értéke is kiemelkedő, azonban lenyűgöző természeti környezete is valódi felüdülést jelent a látogatók számára. A nemrégiben megújult Zarándokközpont fölötti hegyoldalon találhatóak az ún. Remetebarlangok, ahol remeték éltek a barlanglakásokban, már a XIII. századtól fogva. A Liturgikus tértől néhány percnyi sétára található a Szent László forrás.

A Szent kút

A hagyomány szerint a XII. század elején e kútforrás vize által egy néma pásztorgyermek visszakapta beszélőképességét, majd az évszázadok során több, hivatalosan is elismert csoda történt itt a Szűzanya közbenjárására. Idősebb Almássy János a XVIII. század közepén a kútból kiemelkedő aranykeresztre lett figyelmes, amely beárnyékozta a kút szomszédságában lévő hársfát. A fa a mai műkőkereszt helyén állt. 

1701. augusztus 14-én a zarándokok sokasága a szent kút felett megnyílt kaput látott a felhőkben, amelyen át a trónon ülő Szent Szűz tűnt fel előttük, ölében Szent Fiával, 1720-ban pedig az itt élő remeték mennyei énekszót hallottak ugyanezen a helyen. 

Így lett Szentkút a zarándokok számára az Isten háza és kapuja a mennynek (Ter 28,17), ahová a Boldogságos Szűzanya összegyűjt bennünket, és ahol a Bárány pásztorunk lesz, aki az élet vizének forrásához vezet minket (vö. Jel 7,17). 

(Forrás: szentkúti emléktábla)

 

Pihenés és rendezvények

A nemrégiben lezajlott felújítási és kapacitás bővítési munkálatok abból a célból készültek, hogy a látogatókat immár nemzetközi színvonalú és látogatóbarát vallásturisztikai komplexummal várják, ahol ugyanakkor a lelkiség és a békés hangulat is megmaradhat, az évszázados értékekkel egyetemben. 

 

Szentkútról bővebb információ a Magazin 21 legújabb lapszámában olvasható!

Fotó: Králik Márta
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink