Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2016-10-12 14:35:07

Szilvás gombóc recept

Jöhet bármilyen gasztronómiai újítás, csoda vagy divat, azt bátran állíthatjuk, hogy a szilvás gombóc a feltalálása óta az egyik legkedveltebb finomság. Mindenki emlékezetében sok mókás, vidám gyerekkori emlék juthat eszébe róla.

 

Hozzávalók:

1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt,1 tojás, só, zsemlemorzsa (a gombóc befedésére), olaj

 

Elkészítés:

A megtisztított, kockára vágott burgonyát annyi sós vízben főzzük meg, amennyi ellepi. Eközben kevés olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát.

A megfőtt, jól lehűlt, majd áttört burgonyát megsózzuk. Ezután folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet, majd gyúrjuk össze annyival, amennyit a krumpli felvesz. Adjunk hozzá egy tojást is. Pihentetés nélkül dolgozzuk ki.

Kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és 8 cm-es négyzetekre vágjuk. A szilvaszemeket kimagozzuk, felnegyedeljük, fahéjas cukorral meghintjük, majd állni hagyjuk egy kis ideig. Ezt követően a szilvát a négyzetekre vágott tészta közepére helyezzük. A négyszögek sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőle. Sós vízben főzzük, amíg a gombóc feljön a víz tetejére és egyet forr. Leszűrjük, majd a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.

A lekváros gombóc ugyanígy készül, csak kemény szilvalekvárral vagy gyümölcsízzel töltjük a gombócokat, és sokkal kisebbre formázzuk őket.

 

Králik Márti
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink