Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2020-11-28 20:00:55

Téli csodák ideje: az adventi várakozásról

Az adventi időszak magáról a várakozásról szól. Várjuk az Úr eljövetelét és átgondoljuk azt, mit szeretnénk az elkövetkezendő időszakban, illetve mi az, amit magunk mögött hagytunk.

Felkészülünk az ünnepre és arra, hogy a felemelő érzéseket megosszuk szeretteinkkel. Soha az év folyamán nem gondolunk a családunkra annyiszor, és úgy, ahogyan most fogunk. Hát használjuk ki. A csendbe való belépés erőfeszítést igényel. Tegyünk érte. Álljunk meg, nézzünk szét, dőljünk most már hátra. Hiszen túl vagyunk egy újabb erőt próbáló éven is. Ilyenkor nem csak baz a kérdés, hogy mit, hanem hogy hogyan: adjunk magunkból is azoknak, akiket szeretünk.

Advent utolsó vasárnapján pedig, amely a várakozási időszak utolsó vasárnapja, talán már legtöbbünk a kívánságlista végére ért, és beszerezte a karácsonyi menü alapanyagait is. Összeáll a karácsonyi díszlet és az ünnepi szettek. Talán még nem fogyott el a fára szánt, díszítéshez való szaloncukor sem. Idén fogadjuk meg azt, hogy most nem rohanunk, nem vásárolunk össze mindenfélét a legutolsó pillanatban, hanem belassulunk és kiélvezzük a pillanat örömét. Otthon maradunk, tévét nézünk, karácsonyi zenéket hallgatunk. A tök sötét, zakatoló vonatok helyett üljünk fel inkább a kanapéra és szusszanjunk egyet. Pihenjük ki az év fáradalmait és aggodalmait. Készülődjünk leginkább lélekben, hiszen ez már a karácsony előfutára. Ráhangolódunk mindarra, ami még előttünk van.

Gondoljunk ilyenkor azokra is, akikkel megosztjuk az ünnepet - még ha akár csak gondolatban is. Akik kedvéért annyit loholtunk az elmúlt hetekben, hónapokban, hiszen nincs még egy ünnep, amelyet ennyi helyen és ennyien ünnepelnek. Nagyjából ugyanúgy. Ilyenkor szinte belassul a pillanat és megáll a Föld... 

 

Szilágyi Domokos: Karácsony

A puha hóban, csillagokban,

az ünnepi foszlós kalácson

láthatatlanul ott a jel,

hogy itt van újra a karácsony.

Mint szomjazónak a pohár víz,

úgy kell mindig e kis melegség,

hisz arra született az ember,

hogy szeressen és szeressék.

S hogy ne a hóban, csillagokban,

ne ünnepi foszlós kalácson,

ne díszített fákon, hanem

a szívekben legyen karácsony.

 

Szerző: A Magazin21 szerkesztősége, fotó: pexels.com
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink